Inline Sport is dé specialist voor inline skaten in het noorden van Nederland. Wil je leren inline skaten (balans, remmen, bochten maken), wil je op je school of met het bedrijf waar je werkt een keer inline skaten of heb je een evenement waarbij inline skaten een leuk onderdeel kan zijn, dan ben je bij Inline Sport aan het goede adres. Er wordt instructie gegeven door een gediplomeerd instructeur die de cursus of het arrangement op een leerzame maar vooral leuke manier verzorgt.
Inline Sport kan ook zonder instructeur worden ingehuurd, waarbij alleen van de materialen gebruik gemaakt wordt.
Er wordt instructie gegeven door Mark, een gediplomeerd instructeur (skate instructeur A) die de cursus of het arrangement op een leerzame maar vooral leuke manier verzorgt. Mark geeft meer dan 23 jaar inline skate lessen en heeft al les gegeven aan duizenden mensen van alle leeftijden. Hij heeft in 2003 meegedaan aan het wereldkampioenschap skatevoetbal (rollersoccer) en heeft daar met de andere jongens van het Nederlands team, Duitsland in de finale met 8-4 verslagen. Bekijk hier een filmpje van dit succes.
Ja, via de webshop inline-sport.nl/webshop , maar je kunt ze ook komen passen in Hurdegaryp.
Naast inline skates verkoopt Inline Sport ook beschermers, helmen (ook voor op de fiets), boards, peuterfietsen en steps, (stunt)stepjes, etc.
Het is zeker mogelijk om inline skates te huren bij Inline Sport. Er zijn 75 paar inline skates aanwezig met daarbij beschermers en helmen. Je kunt dus voor jezelf skates huren, maar voor een groep is ook mogelijk. Daarnaast kun je kiezen om de inline skates te huren voor 4 uren, een dag, een weekend/midweek of een hele week.
Het is zeker mogelijk om waveboards te huren bij Inline Sport. Er zijn 14 waveboards aanwezig met daarbij beschermers en helmen. Je kunt dus voor jezelf een waveboard huren, maar voor een groep is ook mogelijk. Daarnaast kun je kiezen om de waveboards te huren voor 4 uren, een dag, een weekend/midweek of een hele week.
Je kunt de lessen op elke geschikte locatie volgen, een aantal vaste locaties zijn:
Inlineskaten staat in de Nederlandse volksmond beter bekend als skeeleren, maar beide woorden verwijzen naar dezelfde sport/activiteit. De KNSB gebruikt sinds 2010 de officiële benaming van inlineskaten om een duidelijke connectie te maken met de internationale beleving van de sport.
Rond 1700 werd de eerste primitieve rolschaats, door een (onbekende) Nederlander, uitgevonden. Een volgend succes in de geschiedenis van het (inline) skaten kwam van de Vlaming Joseph Merlin. In 1760 bedacht hij een creatie van schoenen op ijzeren wielen. In 1818 werd voor het eerst een bruikbare voorganger van de huidige rolschaats publiekelijk gebruikt door een balletgroep uit Berlijn. Een jaar later werd er voor het eerst een octrooi aangevraagd voor een rolschaats met 2 of 4 wielen in één lijn door de Fransman Petibledin. Enkele jaren later, in 1823, werd de inline skate met vijf wielen geoctrooieerd; ook wel skeeler genoemd . In 1863 ontwierp de Amerikaan James Plimpton de ‘Rocking’ skate. Zijn verbetering hield in dat deze skate de mogelijkheid had om te draaien; het werd hierdoor mogelijk om bochten te maken. Ook de toepassing van lagers, in 1884, mag als een hoogtepunt worden beschouwd. Deze toepassing was het startschot voor een immense populariteit voor het skaten.
Pas in 1979 ontstond de huidige inline skate, uitgevonden door Scott en Brennan Olson. Deze twee ijshockeyfanaten bouwden een oude rolschaats om tot een ijshockeyschaats op wielen, om zo in de zomer te kunnen trainen voor hun sport. Gedurende deze periode ontwikkelde de firma Zandstra de skeeler, een laag model met 4 of 5 wielen, als alternatieve noor. Deze skeelers hadden veelal kleinere wielen, rond de 78 mm. Inmiddels zijn er ontzettend veel verschillende inline skates/skeelers, onder andere: Fitness skates, dit zijn de allround skates die je het meeste in het straatbeeld ziet. Speed skates, speciaal voor snelheid met grote wielen (tegenwoordig zelfs 3 wielen van 125 mm). hockey skates, freestyle skates en agressive skates.
Als de wielen enige slijtage vertonen dan is het verstandig om de wielen te verwisselen, op deze manier gaan ze het langste mee.
Verwissel de wielen op de volgende manier van de linker skate naar de rechter skate. Draai daarbij de wielen niet om, zodat de versleten kant aan de buitenkant van de skate komt.
De volgende keer dat je de wielen verwisseld doe je dat op de volgende manier. Draai daarbij de wielen niet om, zodat de versleten kant aan de buitenkant van de skate komt.
Als je daarna weer de wielen moet verwisselen dan doe je dat weer met het bovenste schema en daarna weer de onderste etc.
Als je geen professionele skater/skeeleraar bent dan kun je het beste de lagers zo min mogelijk uit elkaar halen. Mochten de lagers een keer vast zijn gelopen dan spuit ik meestal een smeermiddel in de lagers (bijvoorbeeld WD-40). Daarna even laten intrekken en dan proberen de wielen weer te draaien. Als ze dan nog niet draaien dan wil een stevige klap met de skate op de grond soms helpen. Wanneer dit allemaal niet helpt dan is het echt tijd voor nieuwe lagers.
Leg de skates niet bij de kachel, de lager zullen dan heel snel vast gaan zitten. Leg de skates gewoon in de kamer om ze te drogen, je kunt ze met een droge doek een beetje droog maken. Draai als je ze neer legt even een paar keer goed aan de wielen en herhaal dit voordat je naar bed gaat en als je uit bed komt nog een keer. Mochten ze heel erg nat zijn geweest dan is het verstandig om het nog een aantal keer te doen. Op deze manier zullen de wielen niet vast gaan zitten en kun je de volgende keer weer lekker een stuk rijden.